Nynarcissisternes hjemland

”Åh, giv mig en flad mave.”
”Øv hvor ser jeg tyk ud…”
”Wow! Hvis bare jeg så sådan ud.”
”Hvis man dog bare havde råd til hendes tøj.”
Fire eksempler på kommentarer, statusser og billedbeskrivelser, som hver dag fylder min startside på Facebook.

Nynarcissisternes hjemland

De sociale medier danner rammerne om et moderne miljø for narcissisterne med kortere distance til mennesker – ligegyldigt om det er en veninde i en anden by, eller Rihanna i USA. Det fører til en fordrejet forestilling om skønhedsidealet – for det er da helt naturligt, at se ud som en superstjerne, i samtlige døgnets 24 timer… Men det er ikke nødvendigvis så nemt at komme til at ligne en Victoria’s Secret-engel eller i drenges tilfælde Christiano Ronaldo. For mange fører den udfordring til lavt selvværd, og det kan blive farligt, hvis frustrationen tager overhånd. Listen med idéer til, hvordan man kan opnå ”drømmekroppen” eller ”idealvægten”, er uendelig, og det lader til, at kun fantasien sætter grænser.

I forbindelse med kort distance til venner og bekendte er det faktum, at vi tenderer til at gemme os mere og mere bag en skærm, hvilket i mange henseender skader vores sociale kompetencer. Ofte har jeg siddet med nogle kammerater, hvor mindst én samtidig har chattet med en af sine kammerater. Nogle vil mene, at personen i det tilfælde blot er social på mobilen, men hvor går grænsen? Skal man være social med dem, man er i rum med, eller er det det samme som at være social, når man kommunikerer med en anden på de sociale medier?

Sociale medier – den benhårde slagmark

Hvorfor unge – inklusive mig selv – er så optagede af sociale medier, er mig en gåde. Unge bruger utallige timer på at sidde dybt begravet i deres mobiltelefoner og skrive statusser, blande sig i andres hverdag og redigere det næste profilbillede. Et profilbillede, hvor de sidder anspændt i en vindueskarm med trutmund eller et falsk smil – alt sammen for at kreere en smart profil. For profil er netop, hvad en Facebook-brugerens egen side kaldes, og det er ikke skudt helt ved siden af. Unges primære formål med de sociale medier er at skabe et image, som de kan være stolte af. Bliver det skabt ved hjælp af en smart eller sjov status, som høster utallige ”synes-godt-om” tilkendegivelser? Eller skabes et image med et profilbillede, der er redigeret til ukendelighed? For langt de fleste er metoden i bund og grund helt ligegyldig. For mange handler det i virkeligheden bare om at fremstå som den selvsikre Narcissus udadtil, mens hver og en er så usikre som Narcissus’ modsætning: Echo. Men det er risikabelt, for de sociale medier er en benhård slagmark, hvor lille Echo hurtigt kan føle sig endnu mindre, hvis et opslag falder til jorden, og hun dermed ikke opnår den accept, hun havde ønsket.

Det redigerede image

Kort distance, nem kommunikation og image beskriver det miljø, som har dannet de moderne narcissister – dem, jeg vil vove at kalde ”nynarcissister”. Noget anderledes var det før de sociale mediers ankomst, hvor miljøet var præget af mere oprigtige, sociale forhold til andre mennesker og et realistisk billede af skønheds¬idealet – for dem ovre i USA var virkelig ”bare superstjerner”.

Men er det en positiv udvikling til nynarcissisternes miljø? En fordel kunne være, at deres image ikke længere er i virkeligheden, men i stedet kan pyntes på Facebook. Nynarcissisterne kan redigere sig lidt slankere og fejlfrie og dette falske image og forvrængede selvopfattelse medfører stor usikkerhed, når det en gang imellem går op for dem, at de altså også skal møde mennesker i virkeligheden. Da er det pludselig svært at matche det, man har fremstillet sig selv som på de sociale medier.

Det er ikke noget nyt, at vi som mennesker påvirkes af vores omgivelser. Ikke mindst teknologien, som kan tage æren for internettet, og som har givet os de sociale medier. Herefter har vi gejlet hinanden op, og de sociale medier er blevet en fast del af vores hverdag. Primært de unge nynarcissister oplever frustration, når de ikke kan følge med på en trend. Igen er det ikke noget nyt, for hvem har ikke oplevet gruppepres? For en gangs skyld ender vi tilbage ved de krav, der uagtsomt bliver stillet i ens omgangskreds. Vi vil eje tøj og sko af de rigtige mærker og til den rigtige pris, men ikke nok med det. Vi vil skille os ud og vise os fra den bedst mulige vinkel. Vi er i bund og grund frustrerede over en materiel ting, hvis formål er at brande os selv. Vil det så sige, vi bruger en masse tid på os selv? Mit bud er et rungende: JA! Vi køber tøj, går på netop en bestemt café eller natklub, spiser noget specielt mad og køber en ny gadget. Alt sammen med ønsket om at fremstå som lige præcis den, man har lyst til. Herefter deles det med venner og bekendte på de sociale medier for at gøre opmærk¬som på sig selv, og hvor godt man har det, eller hvor smart man er. En gang imellem sker det dog, at vores indre Echo vokser sig større og Narcissus mindre, og hele verden ramler sammen for os.

Nynarcissisternes miljø er en slagmark, hvor alle kneb gælder, og kravene er høje. Nynarcissisternes krav er ofte fremprovokeret af andres krav og den evige idé om at skulle passe ind, men alligevel være unikke. Hvorfor kan vi ikke være unikke på hver vores vis? Det lader til, at det bare ikke er nok for den flok opmærksomhedskrævende, egobehovsfyldte nynarcissister, som vi nu engang er.

2 kommentarer:

  1. Lucy skriver...

    Interessant kommentar, fyldt af selvindsigt og reflektion over egen generation. Lækkert billede med Echo! Og: Der er én overset detalje i debatten om narcissmen og FB, som jeg imidlertid gerne vil kaste ind på banen. Det er, at alle mennesker søger grundlæggende “connection”. Vores hjerne er hardwired til det. Og dét giver FB os som et instant fix. Det gør det ikke mere sundt – og vi betaler en meget høj pris, for ikke at kunne connecte “rigtigt” – men det tilfører måske perspektivet en anden meget central facet. Opgaven er ikke kun at skabe mindre opmærksomhedskrævende unge – det er også at give dem metoder til at skabe “autentisk forbindelse” til sig selv og andre.

    TAK – for superinspirerende input.

  2. Yderst velformuleret indlæg, du har konstrueret. Jeg tænker mange af de tanker, der er beskrevet her, hvilket er utrolig positivt, da jeg har trukket dette emne til eksamen. Dette indlæg sætter faktisk så mange af mine tanker på papir, at jeg vil bruge dette indlæg til mit oplæg; selviscenesættelse – sagsprosa

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

*
*
*